Skip to main content

Kompletní průvodce souostrovím Phi Phi





Souostroví Phi Phi patří právem mezi nejnavštěvovanější místa v Thajsku (a možná v celé jihovýchodní Asii). V průvodci jsem o tomto místě četla, že je jako hollywoodská hvězda – každý den zde trvají večírky až dlouho do noci, ale druhý den se opět probudí svěží a v celé své kráse. Lepší přirovnání bych asi nevymyslela. Bohužel, takový životní styl si vybírá svou daň a těžko říct, jak dlouho toto zběsilé tempo Phi Phi vydrží. 

V dnešním článku bych vám chtěla předat všechno, co jsme se během naší kraťoučké zastávky na tomto místě dozvěděli. Kde se ubytovat? Co a kde jíst, abyste neutratili majlant? Jaké aktivity vás v Phi Phi nadchnou? Kde jsou nejlepší pláže? Čtěte dál a třeba se tohle všechno dozvíte. 

Pořádný tropický ráj, co?

Ale nejprve trocha zeměpisu a historie. Souostroví Phi Phi se nachází v Andamanském moři, kousek od východního pobřeží Thajska. Najdete ho mezi ostrovem Phuket a provincií Krabi, takže není divu, že kromě dovolenkářů, kteří se zde ubytují na několik dní, ostrov láká také jednodenní výletníky právě z těchto míst. Největší a jediný obydlený ostrov je Ko Phi Phi Don. Tvarem připomíná šišatou osmičku – uprostřed se nachází úzký pruh pevniny, který je ze dvou stran obklopený mořem a po stranách se zvedá do vysokých skal. Hlavní turistické centrum se nazývá Tonsai Village. Druhý z ostrovů nese název Phi Phi Leh, a najdete zde například slavnou pláž Maya Bay – o té ale podrobněji dál v textu. 

Na ostrově Phi Phi Don žije něco kolem 2-3 tisíc obyvatel. Většina těch původních jsou muslimové, ale noví obyvatelé přinášejí na ostrov i nové zvyky, a tak tu dnes najdete zajímavou směsku původního muslimského obyvatelstva, novějších thajských obyvatel s buddhistickými kořeny a evropských či amerických turistů, kteří se rozhodli udělat si z Phi Phi svůj nový (i když třeba jen dočasný) domov. Co na ostrově naopak nenajdete jsou auta, nebo jen velmi výjimečně. Drtivá většina dopravy po ostrově se provozuje pěšmo, však je to taky všude kousek. 

Ostrovy byly v roce 2004 poničeny vlnou tsunami, která se do Tonsai Village přiřítila z obou břehů. Uprostřed se vlny spojily a zanechaly po sobě děsivou spoušť. Zničeno bylo zhruba 70 % všech budov a oběti na lidských životech se počítají v tisících. Od té doby se však podařilo centrum opět vystavět a rozjet turistický ruch i běžný život místních na plné obrátky. Kromě šipek označujících směr evakuace v případě další podobné nehody tady už dnes nic nenasvědčuje tomu, že k této katastrofě někdy došlo. 

Teď ještě malá technická. Název Phi Phi se, navzdory mému očekávání, čte „pipi“ – jako Pipi dlouhá punčocha. 

Dobrý den, Phi Phi. Jak to jde?

Kde se ubytovat a kde se vykoupat? 

Při výběru ubytování na Phi Phi se opravdu nevyplatí vzít první hostel nebo hotel, který vám vyskočí na booking.com. Rozdíly v kvalitě jsou tu markantní a ani vysoká cena nemusí znamenat čistotu a pohodlí, naopak některé levnější bungalovy mohou být úplně parádním dočasným domovem. Nejvíc ale záleží na lokalitě. Záleží na tom, co od svého pobytu čekáte. Chcete do noci flámovat a ráno vyspávat? Chcete čas trávit na těch nejhezčích plážích a jen relaxovat? Toužíte po rajském klidu a luxusním servisu? Chcete to mít všude blízko, ale zároveň se v noci pořádně vyspat? Tak čtěte dál, postupně s vámi projdu ty nejdůležitější místa napříč celým ostrovem. 

Výběr místa pro ubytování nepodceňujte. Mohlo by vám to zkazit zážitek z Phi Phi.

1. Loh Dalum 

Severní pláž je vhodná pro všechny ty, kteří se chtějí přes den vyvalit do písku a večer zažít nezapomenutelnou plážovou párty. Večer se totiž všechny bary promění na otevřenou diskotéku pod širým nebem. Jednotlivé podniky se předhání v tom, kdo bude mít hlasitější hudbu. A s úderem půlnoci večírek rozhodně nekončí. Hudba duní přes celou zátoku ještě dlouho do noci a jestli máte v plánu ráno vstávat a vyrážet na výlety, radši se poohlídněte někde jinde. 

Pro koho je bydlení určeno: Pro mladé pařmeny, kteří si chtějí užít noční život na Phi Phi z první linie 

Výhody: Loh Dalum je hlavní pláž, takže to tady budete mít blizoučko jak do moře, tak do centra městečka 

Nevýhody: Opravdu nepočítejte s tím, že se v noci vyspíte. 

Takhle vypadá Loh Dalum ve dne. V noci se ale mění na jednu velkou párty.


2. Ton Sai 

Jižní strana je naopak poměrně klidná. Hluk ze zátoky Loh Dalum se sem v noci nedostane (a když, tak jen jeho tlumená verze). Najdete tady bydlení všech kategorií, ale vyložený luxus tu nejspíš nenajdete. Místa v centru zkrátka není dost na to, abyste tady mohli vystavět hotel s vlastním bazénem a nádhernou terasou. Všechno budete mít v podstatě přímo u nosu – budete bydlet pár kroků od přístavu i od pulzujícího centra, stačí vám přejít na druhou stranu ostrova a jste na největší plážové párty, jakou jste kdy viděli. Nicméně máte daleko větší šanci, že se v noci trošku vyspíte. Bohužel si tady ale nezaplavete, jižní strana ostrova slouží jako hlavní přístav. Právě sem přijíždějí všechny výletní i dopravní lodě, a tak jsou tu mezi nimi jen maličkaté obójkované kousky moře, kde je koupání povoleno. Voda je navíc dost znečištěná odpadem z lodí. 

Po koho je bydlení určeno: Pro nenáročnou klientelu, která to chce mít všude blízko, ale chce se v noci vyspat. 

Výhody: Relativní klid a blízkost všech důležitých míst na ostrově. 

Nevýhody: Moře není vhodné na koupání. 

Tady si opravdu moc nezaplavete.


3. Long Beach 

O kousek dál od všeho ruchu najdete Long Beach, která dělá svému jménu čest. Je tu pár možností ubytování přímo u pláže, a protože už je Long Beach trošku vzdálená od našlapaného centra, bude mít větší šanci najít bydlení, které nebude mít velikost krabice od bot. Voda by tu už měla být o dost čistší než v zátoce Ton Sai, protože už je přeci jen trochu dál od přístavu. Dostanete se sem buď lodí, nebo můžete využít pěšinu, která spojuje Long Beach s turistickou vesnicí (na základě důkladného internetového hledání bych vám ji ale doporučovala jen v pevné obuvi, za světla a bez alkoholu v krvi, protože je to nejspíš řádné hrbolatá cesta). V době odlivu sem dojdete taky po pláži. 

Pro koho je bydlení určeno: Pro lidi, kteří chtějí mít božský klid, krásné koupání pod nosem, ale zároveň by se rádi jednoduše dostávali do centra 

Výhody: Hezčí pláž než v centru turistické vesnice, ze všech odtržených plážích je nejlépe dostupná 

Nevýhody: V noci při návratu z města nutnost využít vodní taxi 

4. Loh Moo Dee Beach a spol. 

Na mapce najdete číslem 4 označenou jednu z malých západních pláží, kterých je na ostrově více. My jsme navštívili Rantee Beach, která je na mapce o trochu výš. Tyhle pláže ale mají většinu charakteristik společných, proto jim věnuji jeden společný odstavec. Jedná se o poměrně malé pláže, na které se nedostanete jinak než lodí (případně dlouhým výšlapem přes vyhlídku Phi Phi Viewpoint). Na každé z nich je jenom pár možností ubytování, a tak se jedná de facto o pláže soukromé. Kromě hotelů, bungalovů a jednoho nebo dvou plážových či hotelových barů tady ale není lautr vůbec nic. 

Pro koho je bydlení určeno: Pro ty, kteří si chtějí prostě jen odpočinout, řádně se zrelaxovat a strávit svou dovolenou na pláži s knihou v jedné ruce a drinkem v druhé 

Výhody: Skoro soukromá pláž, krásně čisté moře a božský klid 

Nevýhody: Kromě služeb, které nabízí hotely, tu není nic moc co dělat (absence barů, restaurací, obchodů apod.), při každé cestě do centra nutnost využít lodní taxi 

Liduprázdná Rantee Beach, kam jsme se vydali výšlapem přes vyhlídky.


5. Loh Bakao 

Tak tady už jsem vůbec nebyla, ale rychlý pohled na mapu dává tušit, že tohle místo bude jakýmsi kompromisem mezi opuštěnou pláží typu Rantee Beach a hlučnou přeplněnou pláží v centru. Jsou tady nějaké bary, restaurace, obchody a bydlení je převážně v resortech. Do centra sice budete muset lodí, ale pěšky dojdete například na pláž Loh Lana nebo na maličkatou Nui Beach, kde můžete pozorovat nádherný západ slunce. Po cestě dojdete taky k poslední oblasti Haad Laem Thong (číslo 6 na mapě). 

Pro koho je ubytování určeno: Pro náročnější klientelu, která chce bydlet v resortu u krásné pláže, ale zároveň nechce bydlet úplně mimo civilizaci 

Výhody: Bydlení v luxusnějších resortech než v centru, možnosti zábavy i mimo hotel 

Nevýhody: Do centra to odsud budete mít vážně daleko 

6. Haad Laem Thong 

Na severním cípu ostrova je už jenom posledních pár resortů. Pěšky dojdete do oblasti č. 5, takže si můžete vyrazit třeba na večeři, ale jinak budete víceméně trávit dovolenou v resortu, využívat hotelové výlety a další služby poskytované vaším hotelem. 

Pro koho je bydlení určeno: Pro ty, kteří chtějí bydlet v komfortním hotelu a nepotřebují nebo nechtějí využívat služby mimo svůj hotel 

Výhody: Klid a pohoda pro vyznavače plážové dovolené v resortu 

Nevýhody: Kromě vašeho hotelu tu není nic moc co dělat a jako obvykle se do centra dostanete jenom lodí. 


Když výlet, tak na lodi 

Jak už jste nejspíš pochopili, velká část ostrova je dostupná pouze na lodi. A to už vůbec nemluvím o ostatních ostrovech, které jsou součástí souostroví Ko Phi Phi. Kromě Phi Phi Leh je to třeba taky bambusový ostrov nebo komáří ostrov. Je tady také řádná nálož různých lagun a zátok, kde můžete šnorchlovat, pozorovat žraloky nebo najít Nema. Podtrženo sečteno, bez výletu na lodi se tu neobejdete. Naštěstí budete mít na výběr z opravdu velké nabídky nejrůznějších půldenních či jednodenních výletů. Jelikož jsme měli celou dobu vtipné počasí, které znamenalo ráno sluníčko a večer déšť, rozhodli jsme se pro „jenom“ dopolední výlet. Stačilo narazit na stánek, kde se zájezdy prodávají (a kterých je tu zhruba třicet pět na jednoho obyvatele), vybrat si ten NEJ a usmlouvat cenu co nejníž. 

Nakonec jsme sáhli po výletu s názvem The Only Morning Trip. Výhodou bylo nejen to, že nám skutečně vydrželo počasí, než přišla tradiční odpolední sprcha, ale taky jsme měli možnost předběhnout davy, které se na Phi Phi valí z Phuketu a Krabi. Za ten budíček to rozhodně stálo (a to rozhodně nejsem žádné ranní ptáče). 

Rada století: dobře si zapamatujte, co má vaše loď napsané na boku. Jinak ji při opětovném naloďování už nenajdete.

Brzy ráno jsme se všichni shromáždili v přístavu a nasedli na loď. Tentokrát jsme vyrazili mnohem rychlejší a modernější motorovou lodí, než jsou tradiční long-tail lodičky. Naše skupinka čítala zhruba 25 lidí. Čekal nás den plný plážových scenérií a poznávání podmořského života. Náš průvodce všechno zaznamenával poctivě na gopro kameru, takže díky tomu máme pár zajímavých záběrů, které bychom sami nenafotili.

Tohle byla naše skupinka

První naší zastávkou byl Bambusový ostrov (nevím, proč se tak jmenuje, žádný bambus jsem tam neviděla), který je nádherným kouskem nedotčeného tropického ráje. Přijeli jsme jako jedna z prvních lodí a díky tomu jsme byli na pláži téměř sami. Zastávka tady trvala asi dvě hodiny, za mě tedy velké plus a dávám palec nahoru, protože se jen tak nevidí, aby organizované výlety někde nechaly dost času. Na lodi jsme si půjčili šnorchly, protože po zkušenostech z výletu na čtyři ostrovy jsme už věděli, že sledovat život pod mořskou hladinou se v Thajsku rozhodně vyplatí. No a to, co jsme viděli, mi vážně vyrazilo dech. Mořské dno je u bambusového ostrova pokryté korály, které jsou naštěstí ještě stále plné života. Za celé dvě hodiny na ostrově jsme snad jen deset minut strávili s hlavou nad vodou a zbytek času jsme pronásledovali rybičky, jednu barevnější a krásnější než druhou. 

Byli jsme první skupinka, která na ostrov dorazila.

Bambusový ostrov zeje ráno prázdnotou, ale jakmile dorazí ostatní lodě, bude tu hlava na hlavě.


Dál nás čekala spousta zastávek, některé opravdu jen kraťoučké, kdy nám loď přibrzdila nebo zastavila a my si mohli udělat pár fotek, některé trošku delší – ty většinou taky zahrnovaly plavání nebo šnorchlování. 

Loď s námi obeplula severní cíp hlavního ostrov a dovezla nás na Monkey beach. Popravdě, těch opic už jsme za celý výlet viděli tolik, že nás dva líní opičáci, kteří na téhle pláži popíjeli Fantu přímo z plechovky, zas tak neuchvátili. Potom nastal čas přesunout se na Phi Phi Leh – druhý největší v tomto souostroví. Vyrazili jsme nejdřív kolem Viking Cave, a ačkoliv jsem za posledních několik dní viděla snad všechny existující odstíny modré, na tomhle místě jsem zůstala zírat, jaké další barvy ještě příroda dokáže vymyslet. 

I tak jsme si ho vyfotili, kluka šikovnýho. Každopádně byste ale podobné odpadky rozhodně neměli na plážích nechávat. Opičkám to sice chutná, ale zdravé to pro ně není.

Fotku Viking Cave jsem nijak neupravovala. Proto je nakřivo a nezaostřená. Ale podívejte na tu barvu!!!

Hlavním hřebem celého Phi Phi byla dříve slavná Maya Bay. Jo, přesně ta z filmu Pláž. No, a protože filmový průmysl společně s turistických ruchem většinou vytváří nekonečné zástupy návštěvníků, Maya Bay toho po několika letech začala mít dost. Davy turistů tolik ničily místní přírodu, že thajská vláda sáhla k dost radikálnímu kroku a rozhodla se pláž uzavřít. Nejdřív vydala jen zákaz vstupu na pláž, takže lodě zajížděly jen ke břehu, ale poté zákaz zpřísnila a lodě nyní nesmí ani vjet do zátoky. Tenhle zákaz platí do odvolání. Naše loď se tedy jen přiblížila ke kraji zátoky, červené bójky nám jasně vyznačovaly, kam až můžeme zaplout, pláž jsme si nafotili a pokračovali dál. 

Fotku Maya Bay jsem naopak upravovala jako zuřivec. Světelné podmínky a houpající se loď byly proti nám.

To ale ještě nebylo všechno, čekaly nás ještě tři zastávky, jednou z nich byla zátoka Pileh Bay, kde jsme mohli přímo z lodi skočit do vody a užít si koupání. Měli jsme ještě jednu šnorchlovací rybičkovou zastávku, kde jsme našli Nema, ale opravdovou špicí bylo až plavání se žraloky. V místě, kterému se říká Malá žraločí zátoka, žije žralok černocípý. Až po návratu domů jsem se dočetla, že tenhle fešák dorůstá až 1,5 metru a teoreticky může být člověku nebezpečný, pokud je zrovna na lovu a vy se mu připletete do cesty. Každopádně patří spíše mezi plaché druhy žraloků a s největší pravděpodobností se vás bude bát víc nebo alespoň stejně jako vy jeho. 

Elegance sama. Iveta předvádí ladný skok do vody v zátoce Pileh Bay. Davy šílí, porota uděluje jedenáct bodů z devíti.

Takhle parádně nás vyfotil průvodce, takže díky moc.

Nemo se našel!

Na lodi s námi jel pán, který celou dobu všem vyprávěl, jak se těší, až uvidí žraloky. Bohužel pro něj se mu to nepodařilo, protože skoro všichni žraloci byli nejspíš někde na výletě a žraločí zátoka zela prázdnotou. Už jsem se chtěla zklamaně vracet na loď, když v tom jsem ho uviděla – velkou šedivou rybu s charakteristickou špičatou ploutví. Kousek ode mě se objevil malý žralok, měřil necelý metr. Hrozně jsem se ho lekla a najednou se mi pod vodou nějak špatně dýchalo, i když jsem měla šnorchl. Vykoukla jsem na hladinu, abych zamávala na zbytek své skupiny, že jsem žraloka přeci jen objevila, ale všichni byli daleko ode mě, a navíc měli hlavy pod vodou a neviděli mě. Když se mi podařilo uklidnit dech a srdeční tep, vrátila jsem se ke žralokovi pod vodu a chvíli jsme spolu plavali bok po boku. Nebo spíš on se snažil mít svatý pokoj a já se mu lepila na paty. Byl to neskutečný zážitek. 

Tuhle fotku jsem vygooglila, protože já žraloka samozřejmě vyfoceného nemám.

Martin neměl štěstí na žraloka, zato narazil pod vodou na vtipného pruhovaného hada, který tam jen tak trčel a kymácel se v mořských proudech. Po návratu jsme trochu zapátrali na internetu a identifikovali ho jako mořského hada s názvem Vlnožil užovkovitý (nebo něco podobného). Tahle potvůrka je tak jedovatá, že kdyby vás kousla a poslala do vás plnou dávku jedu, asi by vás ani nestačili odvézt na břeh do nemocnice. Naštěstí má ale prý tak malou tlamičku, že jediné místo, kde vás má šanci kousnout, je mezi prsty, a navíc je to velmi flegmatický druh hada, kterému jste nejspíš úplně buřt. 

Jak jsem už řekla, výletů v okolí je celá řada a tady je ještě pár tipů, co se dá všechno zažít, když si vyberete výlet s jiným itinerářem: 

  • Komáří ostrov / Mosquito Island / Koh Yung – některé výlety zde zastavují na šnorchlování 
  • Pohled na západ slunce z lodi 
  • Večerní plavání se svítícím planktonem 
  • Nui Bay – malá pláž na severu ostrova Phi Phi Don 

4 další aktivity na Phi Phi 

Někomu stačí najít jednu krásnou pláž a na ní strávit dovolenou. A přesně na to je Phi Phi dělané. Jestli vás ale po dvou hodinách opalování začíná přepadat touha objevovat, máte štěstí, protože přesně na to je Phi Phi dělané taky. No a když to chcete spláchnout ledově vychlazeným mojitem, nemohli jste si vybrat lepší destinaci. 

1. Půjčte si kajak 

Během dne si na pláži Loh Dalum (hlavní severní pláž) můžete půjčit kajak. Při půjčení dostanete voděodolný vak, kam si můžete uložit věci a vzít si je s sebou, vyfasujete záchranné vesty a pak už je to jen na vás. Zaplatíte si první hodinu pronájmu, což je zhruba 200 THB, a zbytek doplatíte podle toho, jak dlouho opravdu na moři strávíte. Nemusíte se tedy bát žádných pokut nebo penále za pozdní vrácení. Každá další hodina navíc stojí 100 THB a celodenní pronájem vás vyjde většinou na 800 THB. Na kajaku můžete doplout až k Monkey Beach nebo k Nui Beach, odkud je prý nejhezčí pohled na západ slunce. Já bych se ale za tmy vracet nechtěla. 

Poznámka pod čarou. Nebuďte blbí jako my a fakt si vezměte záchranné vesty. Naše vesty zůstaly na pláži a nám to došlo až ve chvíli, kdy se začal zvedat vítr, který se nepříjemně opíral do kajaku, a začaly se objevovat silné proudy, co nás občas nepříjemně táhly špatným směrem. V tu chvíli bych za vestu dala cokoliv. 

Jízda na kajaku s takovými panoramaty, to bych si nechala líbit klidně denně.


2. Vyšlápněte si na vyhlídku 

Věděli jste, že na Phi Phi je hned několik vyhlídkových míst? My jsme postupně navštívili tři, jedno krásnější než druhé. Už dole ve vesnici najdete šipky, které ukazují na Phi Phi Viewpoint. Cesta sem vede mezi domy místních i malými penziony a hostely, a téměř celou dobu vede po schodech. Na první, nejníže položené vyhlídce, je spousta turistů a šílené množství kýčovitých soch a nápisů. Ne, že by to nemělo své kouzlo, ale rozhodně doporučuju nebát se výšlapu a pokračovat dál alespoň na dvojku. 

"Jednička" byla zábavná, ale výhled zatím spíš průměrný.

Ale sranda tam byla, ne že ne.

Na Viewpointu 2 se vám otevře mnohem hezčí pohled na obě zátoky a mezi nimi sevřenou vesnici Tonsai. Nečekejte, že tu budete sami, je to velmi oblíbené místo. Spousta lidí si tu sedne, otevře si pivko nebo vytáhne svačinu a užívají si ten výhled klidně i půl odpoledne. 

Kdo si nevyšlápnul na "dvojku", jako by ani nebyl na Phi Phi.

Většina lidí se potom vrátí zpátky do vesničky, ale moudří dobrodruzi se nebojí vydat ještě výš. Podle amatérského značení dojdete až na viewpoint 3. Jedná se o soukromý pozemek, takže budete muset zaplatit malý symbolický poplatek za vstup. Místní tady mají vybudovanou terasu, ze které je krásně vidět nejen Phi Phi Don rozkládající se pod vámi, ale i další ostrovy – když bude hezky, uvidíte Komáří i Bambusový ostrov, a dokonce i pevninu. Můžete si tady taky dát nanuk nebo něco k pití, protože vám to po takovém výšlapu nejspíš přijde vhod. 

Ale teprve "trojka" je výhled z ptačí perspektivy a hlavně bez davů!

Zpátky se můžete vydat stejnou cestou, nebo si můžete výšlap prodloužit a sejít dolů druhou stranou, dostanete se tudy k odloučené pláži Rantee nebo Phak Nam. Zpátky do města se potom vydáte znovu výšlapem přes vyhlídku, nebo si můžete zkusit domluvit loď v místním hotelu. 

3. Užijte si noční život 

Phi Phi je známé nejen díky své úchvatné přírodě, ale také kvůli bujarému nočnímu životu, který každý večer mění pláž Loh Dalum na velký klub pod širým nebem. Alkohol teče proudem a spousta lidí, posilněná buď drinkem z kyblíku nebo několika panáky vodky, tady zkouší štěstí v různých plážově-opileckých hrách nebo dokonce v žonglování s ohnivými koulemi. 

Pláž Loh Dalum se v noci mění k nepoznání.

Jako jo, dát si kyblík plný ginu s tonikem a procházet se s ním po pláži, zatímco odliv rychlým tempem žene moře daleko od břehu – to byla pecka. Ale na poskakování mezi padajícími zapálenými koulemi a na trsání dlouho do noci jsem už byla moc unavená. Navíc bychom potom ráno nezvládli vstávat, a to by byla věčná škoda. Plážové party jsme proto okoukli jen velmi zběžně. 

Během bujarého oslavování života vám spíš než utonutí hrozí uhoření. Voda během nočního odlivu mizí někam do Indie.


4. Vyzkoušejte potápění 

Víte co, už jenom potopit hlavu se šnorchlem pod vodní hladinu mě stálo hodně přemáhání, protože se přirozeně cítím mnohem komfortněji, když mám hlavu na suchu. Ale když jsem viděla, jak úžasný je podmořský život kolem Phi Phi, začalo mě potápění docela lákat. Do našeho itineráře jsme ho nezačlenili, protože za a) jsem posera a za b) jsme na to stejně neměli čas, ale pokud bych měla někde s potápěním začít, bylo by to tady. V centru je několik potápěčských škol, a protože je tohle místo velmi populární mezi západními turisty a cestovateli, s velkou pravděpodobností narazíte i na instruktory, kteří mluví česky nebo slovensky. 

Jak zvládnout Phi Phi a neudělat si díru do rozpočtu? 

Ačkoliv je Thajsko velmi levná země, Phi Phi patří obecně mezi dost drahé destinace, jelikož se jedná o vysoce turistickou oblast, kde se navíc většina surovin musí dovážet z pevniny. V porovnání s pevninou je tu drahé všechno – ubytování, potraviny, restaurace… I tak ale zvládnete dodržet rozpočet. Tady je pár tipů: 

  • Vyhýbejte se restauracím, které prodávají západní jídlo. To se tu prodává jen a pouze kvůli turistům, takže ceny jsou pořádně nadsazené. Pizza je tu dražší než v Římě vedle Kolosea a pochybuju, že bude lepší. Poohlédněte se po malých lokálních restauracích, které nabízí tradiční jídlo, a hned se bavíme o lepších cenách. 
  • Vyrážíte-li za alkoholovou zábavou, snažte se využívat různé Happy hours, které bary v centru nabízí. Případně si dejte kyblík s sebou, ten pořídíte už za 200 THB. 
  • Bydlení si najděte s předstihem. V hlavní sezoně je většina levného ubytování vyprodána dlouho dopředu, a hledání až na místě se vám může setsakramentsky prodražit. 
  • Jestli chcete chodit večer do centra a celkově trávit váš pobyt aktivněji než jen u hotelu na pláži, vyberte si ubytování přímo ve vesnici Tonsai. Díky tomu, že všude dojdete pěšky, ušetříte za vodní taxi. 
  • Smlouvejte – při nákupu suvenýrů na tržnici i při zamlouvání výletů. Smlouvání se naopak nehodí v restauracích a u pouličních stánků s jídlem. 
Kyblík je kámoš, když ho nevypijete na ex.


A na závěr už jen pár věcí, které bych vám před cestou doporučila: 

  • Po příjezdu na Phi Phi budete muset zaplatit ekologickou daň, která je asi 20 THB. Je to symbolický poplatek, ale vyplatí se na to myslet, abyste na ostrov nedorazili jen s padesátieurovkou. 
  • Je to super zábava, jen tak si chodit po ostrově a usrkávat gin s tonicem nebo třeba mojito z kyblíku, ale má to svoje úskalí. V Thajsku je teplo a led rychle taje, na konci kyblíku tak vlastně pijete vodu s příchutí alkoholu. A když budete pít rychle, aby se vám náhodou led neroztekl, koledujete si druhý den o pořádnou kocovinu. Takže všeho s mírou :-) 
  • Na vyhlídku vyrazte brzo ráno. Tenhle výšlap totiž nechcete absolvovat v pětatřiceti stupních. 
  • Až bude vybírat výlet po okolí, budete asi muset udělat kompromis. Můžete vyrazit brzy ráno a předběhnout davy z Phuketu a Krabi, ale přijdete o večerní západ slunce a plavání s planktonem. 
  • Ani se neobtěžujte brát si na lodní výlet foťák, akorát byste se báli, že vám zahučí do vody. Na druhou stranu, jestli máte vodotěsné Go Pro nebo něco podobného, pořídíte perfektní záběry. 
  • Doprava z pevniny na Phi Phi? Logicky jedině lodí. Lístky koupíte buď přímo v přístavu, a nebo mnohem pohodlněji od jakéhokoliv prodejce zájezdů, kteří vám zajistí i transfer z hotelu k přístavu. Náš prodejce nám potom vnutil zakoupit rovnou i zpáteční lístek, ale to se moc nevyplatí – přímo na Phi Phi byly lístky paradoxně levnější než na pevnině. Navíc se koupí zpátečního lístku připravíte o možnost využít loď jiné společnosti. 

Kolik co stálo (podzim 2019): 
  • Loď z Krabi na Phi Phi: kolem 400 THB v jednom směru (280 Kč) 
  • Ubytování (2 osoby/3 noci): 3150 THB (2250 Kč) 
  • Kyblík s ginem a tonikem: 200 THB (140 Kč) 
  • Vstup na vyhlídky (Viewpoint 1 + 2 +3): 50 THB (35 Kč) 
  • Výlet The Only Morning Trip: 2300 THB za dvě osoby (1600 Kč) 
  • Půjčení kajaku: 200 THB za hodiny, a potom 100 THB za každou další hodinu (140 Kč, potom 70 Kč) 


A kam dál? 


Odkaz na ubytování - Phi Phi Sand Sea View Resort

Vybrali jsme jedno z nejlevnějších ubytování na ostrově, a podle toho to taky vypadalo. Na přespání to ale stačilo. Měli jsme pokoj v druhém patře, takže první věc, co jsme po probuzení viděli, byla nádherná zátoka Tonsai plná slunce. 



The Only Morning Trip – společnost se kterou jsme jeli na výlet. Omrkněte jejich stránku na Facebooku. 







Už jste se podívali na náš itinerář pro dvoutýdenní návštěvu Thajska? Inspiraci čerpejte tady



Nezapomeňte omrknout i můj Instagram, kam se snažím (ne)pravidelně nahrávat fotky z minulých i současných cest a ještě více cestovatelských tipů.

Comments

Highlights

Ao Nang - výlety v oblasti Krabi

Switch to English Okolí Krabi toho nabízí k vidění opravdu hodně. Najdete tu neuvěřitelná pobřeží s nádhernými skálami, které se zvedají od moře do obrovských výšek. Najdete tady maličkaté ostrůvky s tím nejbělejším pískem a nejprůzračnější vodou. Najdete tu spoustu opic i schovaných buddhistických chrámů. Najdete tu národní parky a přírodní rezervace. My jsme strávili v Ao Nangu zhruba 5 dní, takže jsme měli šanci jen nakouknout pod pokličku.  Všechny výlety jsme měli naplánované už z domu – alespoň do té míry, že jsme věděli, co chceme vidět. Kromě sloního útočiště jsme ale neměli žádný jasně daný časový harmonogram. Nakonec jsme první den vyrazili na celodenní výlet na James Bond Island a druhý den jsme strávili na čtyřech ostrovech. Třetí den jsme si užili návštěvu u slonů a čtvrtý den jsme nasedli na půjčené motorky a vydali se prozkoumávat okolí na vlastní pěst.  James Bond Island  Ráno nás vyzvedl mikrobus přímo u hotelu, jeli jsme zhruba s deseti dalšími lidmi. Čekal nás sice p

Jak vidět Neapol a neumřít u toho

Switch to English/comming soon       Nejsevernější město Afriky. Jedno z nejnebezpečnějších měst Evropy. Domov mafie, která operuje po celém kontinentu. O Neapoli se toho říká hodně, a spousta z toho nejsou zrovna lichotky. Je to město, které vzbuzuje emoce, a ne nadarmo se tvrdí, že Neapol musíte buď milovat, nebo nenávidět – nic mezi tím. Takže když se objevily zpáteční letenky za pár stovek, bylo jasné. Tentokrát strávíme sedmnáctý listopad v srdci italské Kampánie. Fun fact na začátek. Víte, odkud pochází rčení „Vidět Neapol a zemřít“? Pokud si myslíte, že je to důkaz neapolské krásy – že po její návštěvě už můžete v klidu umřít, protože jste viděli všechno – pak vás nejspíš zklamu. Je to pozůstatek z doby, kdy sem jezdili námořníci z celého světa a vozili s sebou kromě zboží taky syfilis. Takže vlastně viděli Neapol a pak hned umřeli. Opravdu, vygůglete si to. Ale teď už k cestopisu. Neapol je město naprostých kontrastů. Široké nekonečné moře a prťavé tmavé uličky. Vůně pizz

Ao Nang - úvod pro začátečníky

Switch to English Poté, co jsme ochutnali Bangkok, jsme se přesunuli asi o tisíc kilometrů jižněji. Na další týden nám byla domovem oblast Krabi, odkud jsme vyráželi na výlety po souši i po vodě. Provincie Krabi je nádherné místo, kde je toho k vidění strašně moc. My jsme nakonec sáhli po těchto aktivitách: Výlet na 4 ostrovy Výlet na James Bond Island Půldenní výlet do sloního útočiště Půjčení motorek a výlet po okolí A spousta dobrého jídla V tomhle článku bych se s vámi chtěla podělit hlavně o praktické tipy týkající se dopravy, ubytování a zařizování výletů. O tom, co jsme všechno viděli a zažili, se podělím zase příště. Dobré ráno z Ao Nang! Přílet do Krabi Přelet z Bangkoku do Krabi zajišťovala thajská nízkonákladovka Thai Lion Air. Batožina tu sice není v ceně, ale při kupování letenky si ji můžete za docela slušné peníze připlatit. Výhodou je, že si přesně zvolíte, s jak těžkým batohem nebo kufrem poletíte. Cena se potom odvíjí od zvolené váhy. My jsme optimisti, tak

Dobro došli na Balkán

ZÁPISKY Z CESTY DO ČERNÉ HORY (červen 2018) Switch to English Člověk si myslí, že když zažil Itálii a Řecko, že už zažil všechno. Člověk si taky myslí, že když zná Chorvatsko, tak zná Balkán. Špatně. Špatně. Přitom stačí popojet o kousek jižněji od Dubrovníku a začnou se dít věci. V Černé Hoře jsou prostě kulturní šoky zajištěny - zkrátka dobro došli na Balkán. První zastávka – Podgorica. Na hlavním mezinárodním letišti Černé Hory zhruba o velikosti našeho pardubického letišťátka na nás čekal taxikář, v ruce svíral cedulku s mým jménem, a já si připadala jako princezna. To bylo za celou dovolenou poprvé a naposled, co jsem tento pocit měla. Pak už jsem si připadala buď jako Alenka v říši divů, nebo jako kus bílého masa na prodej – a to zejména, když se mi druhou mízu chytající banda pupkatých Rusů snažila vysvětlit, že když tedy s sebou nemám boyfrienda, že bych si měla na té dovolené najít nějakého náhradního (ideálně samozřejmě z jejich řad). (Ale jídlo tam mají dobrý, to se ji