Skip to main content

Ao Nang - úvod pro začátečníky


Switch to English

Poté, co jsme ochutnali Bangkok, jsme se přesunuli asi o tisíc kilometrů jižněji. Na další týden nám byla domovem oblast Krabi, odkud jsme vyráželi na výlety po souši i po vodě. Provincie Krabi je nádherné místo, kde je toho k vidění strašně moc.

My jsme nakonec sáhli po těchto aktivitách:

  • Výlet na 4 ostrovy

  • Výlet na James Bond Island

  • Půldenní výlet do sloního útočiště

  • Půjčení motorek a výlet po okolí

  • A spousta dobrého jídla

V tomhle článku bych se s vámi chtěla podělit hlavně o praktické tipy týkající se dopravy, ubytování a zařizování výletů. O tom, co jsme všechno viděli a zažili, se podělím zase příště.

Dobré ráno z Ao Nang!



Přílet do Krabi


Přelet z Bangkoku do Krabi zajišťovala thajská nízkonákladovka Thai Lion Air. Batožina tu sice není v ceně, ale při kupování letenky si ji můžete za docela slušné peníze připlatit. Výhodou je, že si přesně zvolíte, s jak těžkým batohem nebo kufrem poletíte. Cena se potom odvíjí od zvolené váhy. My jsme optimisti, takže jsme se chtěli vejít do deseti kilo za osobu, což jsme nakonec asi o dvě kila přetáhli, ale na letišti to nikdo neřešil. Výhodou taky je, že oba batohy se váží společně, takže nemusíte (jako my) na letišti hekticky přendávat těžké botasky a kosmetiku z batohu do batohu, stačí vám splnit váhu v součtu za všechna zavazadla.

***

Jeden letištní tip, který jsem odkoukala od zkušenějších cestovatelů, ale který vám může ušetřit nepříjemné překvapení: Než odevzdáváte batoh nebo kufr na odbavovací přepážce, skočte si ho zvážit. Stačí najít prázdnou přepážku a položit batožinu na pás. Váhy totiž stále fungují, i když je přepážka zrovna mimo provoz. Voilá, teď už se vám nikdy nestane, že budete při odbavení připlácet za překročení váhového limitu kvůli tomu, že vaše domácí váha má příliš velkou odchylku.

***

Letiště v Krabi je maličkaté, ale i přesto umí člověka potrápit. Hlavně z toho důvodu, že tu nejezdí žádná oficiální městská doprava. Nehledejte tedy autobusy ani zastávky, spíš zamiřte ke stánku, kde vám sympatická slečna prodá jízdenku na turistický mikrobus. Cena je jednotná a když řidiči nahlásíte jméno vašeho hotelu, doveze vás přímo před něj. Pro jistotu buďte připravení ukázat přesnou polohu hotelu v telefonu nebo na vytištěné mapě.


Vzhledem k tomu, že vás z letiště zavezou přímo před hotel, můžete už krátce po přistání obdivovat třeba západ slunce.



Ubytování


Ačkoliv přiletíte do Krabi, tohle město jako takové nejspíš nebude vaším cílem, nejsou tu totiž žádné pláže. V okolí se ale podél pobřeží táhnou vyloženě turistická městečka, která nabízí veškerý komfort, jaký si západní turista dokáže představit. My jsme se nakonec rozhodli pro městečko Ao Nang, které je asi největším letoviskem v téhle oblasti. Hlavní ulici lemují restaurace a hotely, najdete tady všechny myslitelné kategorie ubytování, spoustu pouličních stánků se skvělým jídlem a přesně tři miliony prodejců zájezdů a výletů. Pro nováčky, kteří teprve začínají ochutnávat Asii, to bylo skvělé místo.


Long-tail boats slouží v Ao Nang jako vodní taxi, hotelové transfery i výletní lodě.


Stejně jako po celý zbytek dovolené jsme měli zamluvené bydlení už předem. Vybrali jsme si Alisea Boutique Hotel kousek od hlavní ulice, takže jsme měli dost klidu na pořádný dovolenkový odpočinek, ale zároveň jen pár minut chůze od veškerého dění. Zkušení baťůžkáři asi právě ohrnují nos nad tím, jací jsme zhýčkaní zápaďani, já jsem si ale chtěla dopřát luxus, na jaký v Evropě nemám a nikdy mít nebudu. Za 500 Kč/os. na noc jsme měli nádherný hotelový pokoj s vlastní koupelnou, střešní nekonečný bazén, bydlení pět minut od pláže a ochotný personál kolem nás skákal, jako bychom byli největší VIP hosté všech dob. A ten bazén! (Omlouvám se, že se opakuji, ale byl fakt neuvěřitelný!)


Městečko Ao Nang je jedna velká past na turisty, v porovnání s naší další zastávkou PhiPhi je to však stále celkem autentické místo. A ty panoramata! Z jedné strany nekonečné moře plné malinkatých ostrůvků, z druhé strany se zvedají do výšky vápencové skály porostlé džunglí. Zkrátka ta správná exotika, jakou jsem do té doby vídala jen v cestovatelských dokumentech v televizi.


Jak na výlety?


Ideálně na lodi nebo na půjčeném skútru. Různých jednodenních výletů nabízí agentury po městě šíleně moc, takže jestli vás tlačí čas, je dobré předem trochu tušit, co byste rádi viděli a zažili. Ať potom neztrácíte hodiny prohlížením nabídek. Plán na následujících pět dní jme měli vymyšlený už dlouho dopředu. U jednoho z pouličních prodejců zájezdů, kterých je na hlavní tepně snad víc než turistů, jsme si koupili dva jednodenní výlety, a to na ostrov Jamese Bonda a výlet na 4 ostrovy u pobřeží (4 Island tour). Výsledná cena záleží na tom, jak vám voní smlouvání, a taky na tom, jak zrovna kvetou obchody. V den výletu si vás v předem ohlášený čas vyzvedne mikrobus, dodávka nebo pickup přímo před hotelem a odpoledne vás zase na stejném místě vyloží. Dost často je v ceně výletu zahrnutý také jednoduchý oběd a pitná voda, vy se tudíž musíte starat jen o to, abyste měli nabité baterky do foťáku.


Na výlet můžete kromě long-tail boat vyrazit také na motorové lodi. Bude to rychlejší, ale taky dražší.


A co když skupinové výlety nejsou to pravé ořechové? Půjčení skútru v Asii je zhruba tak jednoduché, jako koupit si zmrzlinu. Víc se o tom rozepíšu, až budu popisovat naše motoristické zážitky. Konkrétně v Ao Nangu je ale motorek a skútrů k půjčení tolik, že o ně doslova budete zakopávat na každém rohu. A i když daná agentura nemá motorky zaparkované přímo u svého stánku, rádi vám nějakou dovezou. Půjčení na den stojí pár kaček, benzín je taky levnější než u nás, a silnice jsou sjízdné a relativně přehledné i pro úplné začátečníky. Jenom pozor, jezdí se tu vlevo!


Jídlooooo! A další kratochvíle


Jedna z mých oblíbených věcí při cestování je ochutnávání místního jídla a pití. V Thajsku to platilo dvojnásob, protože tolik levných dobrot jsem snad v životě neměla. Moje láska k jídlu sahá tak daleko, že jsem se rozhodla povídání o Thajsku rozšířit o jeden speciální článek věnovaný právě jídlu (a pití, samozřejmě).


Thajsko je gastro ráj!


V Ao Nangu si vybere každý, ať už vás láká exotické ovoce, dobré restaurace, pouliční mňamky, nebo si chcete na jeden den odpočinout od experimentování a pochutnat si na nějaké západní klasice, jako je burger nebo pizza. Je tady taky slušná nabídka indické kuchyně a mořských potvor. Zapít to všechno můžete čerstvým kokosem, smoothie z čerstvého ovoce, ledovou kávou nebo koktejlem. Pivo a víno je tu obecně dost drahé, jinak jsou ceny veskrze lidové, i když je Ao Nang jednou velkou pastí na turisty.


Ve volných chvílích pak doporučuji vyzkoušet thajskou masáž. Jestli jste už někdy byli, dáte mi za pravdu, že je to parádní relax po náročném dni. Jestli jste ještě nebyli, kde jinde si to vyzkoušet, než právě v Thajsku? Salónů je tu také více než dostatek, na ulicích vám budou sympatické masérky rozdávat letáčky a lákat vás zrovna k nim. Cena za obyčejnou hodinovou masáž začíná už na 250 THB.


A samozřejmě pláž! Ta přímo v Ao Nangu nepatří mezi ty nejhezčí na světě, v době přílivu je vážně maličkatá a je tu tmavší písek, který vodu u břehu barví trošku do hněda. Také bývá plná typických lodiček, které jsou sice roztomilé a fotogenické, ale znečišťují vodu a dělají děsný hluk. Můžete ale buď poodjet lodí nebo na motorce někam o kousek dál, případně si zjistěte, jestli váš hotel nemá soukromou pláž. Tu může mít, i když není hotel přímo u moře, v takovém případě by vám měli zařídit kyvadlovou dopravu.


Při odlivu se pláž v Ao Nangu několikanásobně zvětší. Bělostný písek a průzračnou tyrkysovou vodu ale budete muset hledat o kousek dál (třeba na nějakém lodním výletu).


Co bych vám před cestou doporučila?

  • Jestli budete v provincii Krabi trávit jen omezený čas, naplánujte si předem, co chcete vidět. Ušetříte tak čas vybíráním mezi desítkami výletů.

  • Připravte se, že budete smlouvat všude tam, kde nejsou ceny jasně napsané (a výjimečně i tam, kde jsou)

  • Stejně jako v případě Bangkoku, bych vám doporučila toto: Jezte všechno, na co narazíte.

  • Budete-li bydlet kousek dál od moře a turistického ruchu, dejte si pozor, abyste ve vedlejší ulici neměli mešitu (v téhle provincii žije celkem početná muslimská komunita). Jinak byste místo oázy klidu mohli mít každodenní budíček v pět ráno.

  • Když opustíte hlučné centrum Ao Nangu, zavede vás promenáda podél moře do Noppharat Thara - sousední vesnice, která je sice také turistická, ale o poznání klidnější. Je tu trošku čistější pláž a také hogo fogo tržnice s vynikajícím pouličním jídlem.


A kolik co stálo? (podzim 2019)

  • Zpáteční letenka Bangkok - Krabi s odbaveným zavazadlem: zhruba 2 000 Kč

  • Transport z letiště k hotelu: 150 THB (120 Kč)

  • Hotel: zhruba 500 Kč/os na noc (dvoulůžkový pokoj)

  • Výlety: 2800 THB za 2 výlety pro 2 lidi (2200 Kč), ale můžete usmlouvat i lepší cenu

  • Půjčení motorek: 200 THB za den (150 Kč)

  • Základní thajská masáž: 250 THB na hodinu (200 Kč)

  • Jídlo: strašně málo (jakože za stovku si dáte večeři, sváču a kokos)


Kam dál?


Odkaz na ubytování - AliSea Boutique Hotel

Předchozí část: Ayyutthaya - cukrová vata v palačince a spousta starých chrámů

Pokračování: Ao Nang díl druhý - jednodenní výlety v oblasti Krabi

Dva týdny v Thajsku - ukázkový itinerář zde

Ještě víc toho najdete na mém instagramu, kam pravidelně přidávám fotky z našeho současného i minulého putování. Sledujte mě, a příští cestopis vám neuteče.

Comments

Highlights

Ao Nang - výlety v oblasti Krabi

Switch to English Okolí Krabi toho nabízí k vidění opravdu hodně. Najdete tu neuvěřitelná pobřeží s nádhernými skálami, které se zvedají od moře do obrovských výšek. Najdete tady maličkaté ostrůvky s tím nejbělejším pískem a nejprůzračnější vodou. Najdete tu spoustu opic i schovaných buddhistických chrámů. Najdete tu národní parky a přírodní rezervace. My jsme strávili v Ao Nangu zhruba 5 dní, takže jsme měli šanci jen nakouknout pod pokličku.  Všechny výlety jsme měli naplánované už z domu – alespoň do té míry, že jsme věděli, co chceme vidět. Kromě sloního útočiště jsme ale neměli žádný jasně daný časový harmonogram. Nakonec jsme první den vyrazili na celodenní výlet na James Bond Island a druhý den jsme strávili na čtyřech ostrovech. Třetí den jsme si užili návštěvu u slonů a čtvrtý den jsme nasedli na půjčené motorky a vydali se prozkoumávat okolí na vlastní pěst.  James Bond Island  Ráno nás vyzvedl mikrobus přímo u hotelu, jeli jsme zhruba s deseti dalšími lidmi. Čekal nás sice p

Jak vidět Neapol a neumřít u toho

Switch to English/comming soon       Nejsevernější město Afriky. Jedno z nejnebezpečnějších měst Evropy. Domov mafie, která operuje po celém kontinentu. O Neapoli se toho říká hodně, a spousta z toho nejsou zrovna lichotky. Je to město, které vzbuzuje emoce, a ne nadarmo se tvrdí, že Neapol musíte buď milovat, nebo nenávidět – nic mezi tím. Takže když se objevily zpáteční letenky za pár stovek, bylo jasné. Tentokrát strávíme sedmnáctý listopad v srdci italské Kampánie. Fun fact na začátek. Víte, odkud pochází rčení „Vidět Neapol a zemřít“? Pokud si myslíte, že je to důkaz neapolské krásy – že po její návštěvě už můžete v klidu umřít, protože jste viděli všechno – pak vás nejspíš zklamu. Je to pozůstatek z doby, kdy sem jezdili námořníci z celého světa a vozili s sebou kromě zboží taky syfilis. Takže vlastně viděli Neapol a pak hned umřeli. Opravdu, vygůglete si to. Ale teď už k cestopisu. Neapol je město naprostých kontrastů. Široké nekonečné moře a prťavé tmavé uličky. Vůně pizz

Kompletní průvodce souostrovím Phi Phi

Switch to English Souostroví Phi Phi patří právem mezi nejnavštěvovanější místa v Thajsku (a možná v celé jihovýchodní Asii). V průvodci jsem o tomto místě četla, že je jako hollywoodská hvězda – každý den zde trvají večírky až dlouho do noci, ale druhý den se opět probudí svěží a v celé své kráse. Lepší přirovnání bych asi nevymyslela. Bohužel, takový životní styl si vybírá svou daň a těžko říct, jak dlouho toto zběsilé tempo Phi Phi vydrží.  V dnešním článku bych vám chtěla předat všechno, co jsme se během naší kraťoučké zastávky na tomto místě dozvěděli. Kde se ubytovat? Co a kde jíst, abyste neutratili majlant? Jaké aktivity vás v Phi Phi nadchnou? Kde jsou nejlepší pláže? Čtěte dál a třeba se tohle všechno dozvíte.  Pořádný tropický ráj, co? Ale nejprve trocha zeměpisu a historie. Souostroví Phi Phi se nachází v Andamanském moři, kousek od východního pobřeží Thajska. Najdete ho mezi ostrovem Phuket a provincií Krabi, takže není divu, že kromě dovolenkářů, kteří se zde ubytují na n

Dobro došli na Balkán

ZÁPISKY Z CESTY DO ČERNÉ HORY (červen 2018) Switch to English Člověk si myslí, že když zažil Itálii a Řecko, že už zažil všechno. Člověk si taky myslí, že když zná Chorvatsko, tak zná Balkán. Špatně. Špatně. Přitom stačí popojet o kousek jižněji od Dubrovníku a začnou se dít věci. V Černé Hoře jsou prostě kulturní šoky zajištěny - zkrátka dobro došli na Balkán. První zastávka – Podgorica. Na hlavním mezinárodním letišti Černé Hory zhruba o velikosti našeho pardubického letišťátka na nás čekal taxikář, v ruce svíral cedulku s mým jménem, a já si připadala jako princezna. To bylo za celou dovolenou poprvé a naposled, co jsem tento pocit měla. Pak už jsem si připadala buď jako Alenka v říši divů, nebo jako kus bílého masa na prodej – a to zejména, když se mi druhou mízu chytající banda pupkatých Rusů snažila vysvětlit, že když tedy s sebou nemám boyfrienda, že bych si měla na té dovolené najít nějakého náhradního (ideálně samozřejmě z jejich řad). (Ale jídlo tam mají dobrý, to se ji